Україна

Зміна. Арт-бук

Книга про зміну у піонерському таборі “Салют” в Черкаській області. Поєднує сучасні фото екстер’єрів покинутого табору і фотографії, зняті малим хлопчиком, який провів літо там 35 років тому. Сімейний архів переплітається із спогадами та роздумами автора.

Арт-бук / Фотопроект “Зміна”, Нана Ліщук, 1 примірник

“Зміни в суспільстві після розпаду СРСР змушують не помічати відголосків радянської культури. Деяких речей мені не зрозуміти. Ніколи не була піонером. Не ходила строєм під бій барабанів, не стояла на «лінійках», не підіймала прапор… А для старшого покоління піонерські табори – частина юності.”

Трахтемирів – це заповідник, півострів на Дніпрі, місце відлюдників, де природа могутніша, час сповільнюється, лишаються артефакти. Тут майже нема людей. На площі у 590 гектарів залишився піонерський табір «Салют», недобудована Канівська ГАЕС, зруйнована власність магнатів і майже дика природа. Подорож на цей півострів стала початком для створення фотокниги «Зміна».

«Був такий піонерський табір «Салют» від заводу «Магніт» для дітей із Канева та Москви. Для відпочинку… Якщо це так можна назвати. Свого часу (у 70і-80і роки) нас дуже міцно тримали під контролем. Ходили строєм, прибирали територію, всі працювали і тому подібне. Я займався в фотогуртку, знімав на «Смєну-Символ», проявляв плівки і друкував фото. У моєму архіві збереглись фотографії зроблені мною, можливо, й іншими. Стерлось із пам’яті. Залишилися лише фото». – П. С.

Фарби стираються, тьмяніють історії в пам’яті, руйнуються будівлі. Подорожі та сімейні архіви відкривають вікно в піонерське життя і юність героя фотокниги.

Арт-бук потрапив в шорт-лист фіналістів та на виставку Sheffield International Artist’s Book Prize 2015 у Великобританії.

Про автора

Нінель

Творець яскравих фотоспогадів, тревелблогер