Мікростоки

Нововведення Istock у 2017 році: ESP, DeepMeta, ціни, статистика

Written by Нінель
Нововведення торкнулися основних фотобанків. Найбільше потрусило Istock, який переїхав на нову платформу для контріб’юторів ESP, оновив програму для завантаження, змінив систему формування ціни зображення і, відповідно, виплат авторам.

Ціна зображення на Istock

Основне, що турбувало авторів, це занадто складна система формування ціни на фотографії. Основне, що вдалось зрозуміти це те, що для не ексклюзивних фотографів виплати зменшаться  до 15% від вартості файлу. Статистика першого місяця і розрахунки показали, що найдешевший файл може коштувати навіть декілька центів, більше файлів приносить по $0,28 і ситуацію рятують дорожчі продажі. Сумне нововведення Istock. Існує занепокоєння, що зниження вартості робіт на Istock може призвести до зниження вартості і на інших стоках для підтримання конкуренції. Проте, будемо надіятися, що цей демпінг приведе на сайт нових покупців.

Тут показаний розрахунок виплат за файл на Istock для не ексклюзивних авторів.

Статистика продажі файлів на Istock

Більше місяця було неможливо побачити статистику виплат на Istockphoto.com. 22 лютого з’явились  нововведення Istock, повна і розгорнута інформація про продажі фотографій.

Нововведення Istock

Для того, щоб побачити і проаналізувати її заходимо на контриб’юторську сторіночку в розділ Perfomance. Є можливість переглянути графік доходів, підсумки місяця і завантажити розгорнуті таблиці з усіма файлами, які були продані за період. Тут вказується країна, сайт і виплата за файл, сума вирахуваних податків.
Пам’ятаємо, що статистика продажів за попередній місяць буде доступна близько 25 числа наступного місяця пілся виведення коштів.

Вимоги до релізів

Як і раніше ми заповнюємо на всі стоки модел і пропеті-реліз від Istockphoto. З’явилась нова причина відмови – Release: Missing Visual Reference. Це означає, що вони хочуть прикріплене зображення моделі, чи власності у верхньому кутку релізу. Раніше цей пункт був, але мало хто його виконував. Доведеться витрачати зайвий час і ліпити це зображення в фотошопі.

 

Завантаження файлів на Istockphoto

Сайт не працює із звичайним ftp завантаженням, тому, як і раніше, доведеться витратити зайвий час. Є 2, або навіть 3 способи завантажити свої творіння на Айсток. Але чим нас порадував Istock, так це можливістю завантаження відео через DeepMeta та дійсно швидким (до 3 днів) приймання файлів.

Перший спосіб: DeepMeta

  1. Потрібно завантажити нову версію програми DeepMeta, встановити і залогінитися у неї. Основне, що відрізняє її від попередньої версії – це пакетне завантаження.
  2. На кожну зйомку створюємо Batch, обираємо який тип файлів вантажимо. Наприклад, комерційні зображення, відео чи едіторіал (тільки фото). На кожну зйомку бажано створювати новий Batch,  до якого можна вказувати коментарі (Note) для рев’юера (наприклад, бувають випадки, коли дата релізу не збігається з датою в метаданих фото і чому).

3. Далі додаємо файли. Переходимо до звичайного редагування метаданих за допомогою подвійного кліку. Опис і ключові слова підтягнуться із метаданих автоматично.

4. Також доведеться “пояснювати”, що означає майже кожне слово згідно Айстоківської системи, але в зручнішому форматі. Змінювати порядок слів після того, як ви вибрали пояснення, тепер неможливо.

обираємо ОДНЕ найбільш підходяще поняття

5. Не забуваємо додати модел, або пропет-реліз, якщо потрібно. Для модельного релізу вказуємо дату народження, стать і расу моделі.

вказуємо вихідні дані моделі

6. Відправляємо файли на рев’ю у вкладці Upload.

Відео-інструкція від Астоку.

Другий спосіб: через сайт для контріб’юторів ESP (Enterprise Submission Platform)

Цей спосіб дуже подібний до попереднього, але не вимагає встановлення програм, проте також  доведеться натискати на усі ключові слова, щоб їх “пояснити”.

Поки що, тільки за допомогою ESP можна вибрати тип контенту, такий як: death, nudity, profanity. Цю опцію доведеться обрати, якщо ваші зображення мають оголених моделей.

Нововеденням у ESP стала можливість відмітити кількість людей на фото, їхны емоції та деталі портрету (ростовий, погрудний портрет або деталь).

Заходимо на сайт ESP в розділ My Content.

Називаємо Batch, обираємо тип контенту, додаємо файли і редагуємо метадані

Алгоритм дій аналогічний попередньому. У ключових словах потрібно клікнути на тих, які обведені пунктиром і обрати пояснення. Бувають випадки, що значення кількох слів співпадають, тоді система вам пропонує інші варіанти.

перевіряємо слова у пунктирній рамці

Як полегшити атрибутування для Istock

Для DeepMeta можна копіювати деякі метадані із одного файлу в інший за допомогою CTRL+C і CTRL+V обираючи ті поля, які треба замінити, або дописати.

У веб-версії (ESP) виділяємо декілька файлів і редагуємо одночасно. Можна створювати темплейти (заготовки метаданих) і застосувати їх до серії робіт.

Ось такі нововведення Istock на початку 2017 року. Сподіваємось деякі косяки своєї програми скоро полагодять, наприклад, можливість вибирати тип зйомки у DeepMeta.

Позитивна новина:
Офіційно, Національний Банк України повністю узаконив використання карток іноземних банків, таких як Payoneer, для фізичних осіб.

Як виводити кошти зі стоків і що таке система Payoneer для отримання грошей із Istockphoto.

Про автора

Нінель

Творець яскравих фотоспогадів, тревелблогер