Продаж фотографій на мікростоках – додатковий, або ж основний дистанційний заробіток, для тих, хто вміє користуватися фотокамерою, програмою Photoshop та має базові знання англійської мови та самоорганізацію.

Ми давно знали про можливість заробітку на фотостоках. Але руки по-справжньому так і не доходили. Фотостоки (фотобанки, мікростоки) – сайти, які продають фото, ілюстрації, векторну графіку та відео за невеликі гроші в усьому світі, але у великих кількостях, і що важливо, заробіток тут у доларах.

Діма став продавати фотографії у 2014 році, додатково працював із стоковою командою однієї із фотостудій Києва. Я зареєструвалася влітку 2015 року. За цей час обійшли багато підводних каменів, навчились оптимізовувати свою роботу на фотостоках, зявились перші учні.

Чи варто реєструватися на фотостоках?

Так, якщо ви маєте гарні фото, які хочеться продавати, бачите, що ваш технічний рівень достатній. Якщо з’являються люди, які готові платити за вашу роботу в Україні, то це означає, що будуть бажаючі й у світі придбати ваші фото.

Ні, якщо ви не готові самостійно організовувати час, регулярно знімати, обробляти, атрибутувати (прописувати, ключові слова й описи) та завантажувати фотографії на сайти.

shutter_map

Фотографії купують у всьому світі

Хто потенційний покупець фотографій на фотобанках?

Фотографії купують:

  • власники сайтів та блогів різної тематики для ілюстрації своїх статей. У світі не прийнято красти фото із пошуковиків, це вважається неприйнятно, особливо для людини, яка себе поважає;
  • фірми й організації для візуалізації своїх презентації, доповідей, сайтів…;
  • видавці книжок, календарів, візуальної продукції;
  • рекламні агенції, думаю всім зрозуміло для чого, додам, що для невеликих рекламних кампаній вигідніше купити недорогу фотографію із правами на її комерційне використання, ніж організувати власну фотозйомку за сотні чи тисячі доларів;
  • дизайнери продукції, інтер’єрів, для спрощення своєї роботи і пошуку готових рішень;
  • редакції та медіавидання – для статей і новин (на деяких фотобанках є спеціальний розділ editirial, куди фотографи можуть завантажувати фотографії, які ілюструють певні проблеми в світі і фото із подій, без модельних релізів, із логотипами різних марок);
  • звичайні люди для ілюстрації своїх індивідуальних потреб та, мабуть, багато інших.

Як розібратися в усіх тонкощах і продавати фотографії?

Найпростіший спосіб – знайти наставника. Вам це нічого не коштуватиме і знайти таку людину дуже просто. У деяких стоків є реферальна програма. Це своєрідний обмін, сток платитиме наставнику невеликий відсоток за кожну вашу продажу, а він підкаже, що за чим робити, перевірить фотографії для екзамену та порадить, що і як краще знімати.

Варто читати форуми фотостоків, поради у блогах, слідкувати за тенденціями й аналізувати свої помилки, щоб краще продавати фотографії.

fotolia_sold

Які основні сайти, для початку продажу фотографій?

Ми працюємо на 6 фотобанках, але радимо починати із 3-х, які, на нашу думку, найкраще продають, дозволяють зрозуміти логіку роботи із цими сайтами і не занадто завантажити себе рутинною роботою.

fotolia.com – щоб почати роботу, достатньо зареєструватися, немає екзамену, але кожну роботу переглядає модератор, чи відповідає вона технічним вимогам. Добре продає, не дуже прискіпливий. Після того, як тут набралось більше 50 робіт і будуть перші продажі, найпопулярніші роботи можна вантажити для екзамену на Шатерсток.

shutterstock.com – для екзамену потрібно 10 фотографій, якщо 1 із них проходить відбір, ви отримуєте статус contributor і можете далі вантажити фотографії.  Другий у нашому рейтингу продажів. Модератори пишуть детально про причину відмови, якщо є якісь недоліки, є можливість перевантажувати фото, виправивши помилки.

istockphoto.com  – на екзамен треба 3 фотографії і є теоретичний тест, який можна пройти, якщо прочитаєте їхні технічні вимоги (це корисно) і форуми-поради, чи навіть відповіді. Фотографії мають «відлежатися» декілька місяців, поки підуть продажі. Сайт любить художні й оригінальні фотороботи.

Читайте також:
Детальна інформація про роботу із Istock та інструкція із завантаження файлів

Інструкція про виведення коштів зі стоків на банківську картку

 Якщо ви зібралися працювати на стоках, ми можемо вам допомогти в цьому, просто напишіть нам, чи в соцмережі. Задавайте питання та читайте блог!

Про автора

Нінель

Творець яскравих фотоспогадів, тревелблогер

12 коментарів

  • Варто реєструватися для початку на fotolia, звикнути до атрибутування фото, системи завантаження та заповнити податкову форму, якщо ви із України (форма 8-BEN).

      • усе, що на вашу думку було б корисно знати вашому читачеві. Мандри, заробіток, і таке інше

    • В основному ми користуємося 2-3 об’єктивами. Я – 24-70 2,8 (Нікор), Діма має фуджі 35 мм і 17-50. Головне для нас, щоб вони були різкі і легкі (універсальні) для подорожей.

      • Я так понял что фото которые на стогках, сфотконо Вами Nina на 24-70 2,8 (Нікор) ?

      • Ні. У кожного із нас є свій профайл і я часом теж використовую фуджі. У Діми
        (гляньте в пошуку Dmytro Gilitukha) більше портфоліо і там мінімум половина фотографій із фуджі і його об’єктивів. Ми насправді і розрізнити не можемо, через деякий час забувається на що зроблений кадр. Техніка для стоків зовсім не основне, важливіше тематика зйомок. Технічни вимоги дуже знизились і приймають майже все.

      • ок. спасибки, гляну..Посто думаю что брать полтиник 50 .1.8 и какойто ширик..то 24-70 2,8 дороговат ((

      • Як варіант. У тебе фулфрейм чи кроп? Маю теж 50 1,4, але зараз рідко ним користуюсь.