Малайзія Самостійні подорожі

Інша Азія: Куала Лумпур, Малайзія

Written by Нінель
Із домашнього та вже рідного Кочі ми перемістилися в енергійний малайзійський мегаполіс. Автострада плавно занурює нас у море із хмарочосів, що розділяють острівки зелені. Все це дбайливо переплетене асфальтованими полотнами.

У кондиціонованому автобусі забуваєш, що ти в спекотній Азії. Здається, що десь у Європі. Пейзаж за вікном відповідний.

20160314201033

На вокзалі ми плавно перепливли у метро. Воно тут добре розвинуте. Симпатичні, прохолодні, а інколи й морозні поїзди швидко доправляють до потрібної станції. Її нам швиденько підказують жителі, допомагають купити квиток, чи показують потрібний перехід. Ми про це навіть не просили.

DSC_6728

На станції нас зустрічає хост із couchsurfing (CS). Перші 3 ночі ми жили в гостях у Шахіда із Пакистану. Він вже 6 років працює в Малайзії. Для нього – це найзручніша країна для життя та роботи. Досвід  він має суттєвий. Займається консультуванням бізнесу та інвестиціями.

Один вечір спілкування показав, що між долею Пакістану і Україно можна проводити паралелі. Країна зараз відкрита для туризму. Жителі люблять і вміють гостинно приймати туристів. Це була одна із наших найзручніших вписок по CS.

20160314070757
20160314073440

Шахід передав нас наступному хосту. Іще декілька днів живемо у Шарула. Наше нове житло – це творча майстерня, де неформальна атмосфера надихає на роботу, креатив і спілкування.

DSCF1119

Шарул смачно готує малазійські страви, фотографує, знімає відеоролики, займається друком на футболках, має двох пухнастих котиків, приймає каучсерферів. Як можна не полюбити таке місце?

DSC_6657

Куала Лумпур (КЛ) затягнув нас у своє життя. Ми встигали лише гуляти, освоюватися, дивитися. Приходили додому, вечеряли, розмовляли та лягали спати.

DSC_6529
DSC_6525

Хоча місто гарне, затишне, але не завжди дружнє до пішоходів. Усі їздять на машинах, тому про тротуари та переходи подбали на скрізь. Ми декілька разів переходили 4 смугові автостради, йшли вздовж дороги на розв’язках втискуючись в край, шукали світлофори.

DSC_6609

Ціни в КЛ помітно вищі за індійські. Проїзд в метро 2-4 рингіти (зележно від відстані). 1 рингіт – це близько $0,25. Пішки далеко не зайдеш. Хоча є 4 гілки безкоштовних автобусів GOKL у центрі та через трафік вони можуть повільно повзти.

DSC_0518

Поїсти в центрі міста можна 12-15 рингіт ($3-4) на двох. Це будуть страви китайської кухні. Саме її ми зараз для себе більше відкриваємо.

Вода коштує 1 рингіт за 1,5 літри.

Продукти в магазинах в центрі набагато дорожчі ніж не окраїнах. Наприклад, манго в місті 10 рингіт/кг, а на окраїні 4,3 рингіта.

За ці дні ми побачили башти-близнюки Петронас, китайський квартал, малу індію, ходили в ботанічний парк, печери Бату.

DSC_6589 Panorama
DSC_6602

Серед безкоштовних місць ми відкрили для себе басейн на 37 поверсі готелю «Регалія».

DSC_6621

Сюди варти прийти, щоб подивитися на вечірнє місто, на башти та відчути прохолоду вечірнього вітру. Ще один високий безкоштовний майданчик на даху Traders Hotel, тут знаходиться Sky bar. В той час, як на підйом на башти Петронас коштує $20. Можливо воно того і вартує, але ми відклали це на наступний раз.

DSC_0535

В баштах є фудкорт, гелерея, яка нам дуже сподобалася та ще купа різних розваг і, звичайно, магазини різних брендів.

Галерея сучасного мистецтва в баштах.

Галерея сучасного мистецтва в баштах.

Batu Caves

Ми побували в улюбленому місці туристів та паломництва індійців – печерах Бату. Тут їх 6. Біля найбільшої стоїть позолочений монумант. До місця легко добратися на Komutor train із будь-якої точки міста.

Ось наш перший таймлепс.

До печер Бату ведуть 272 сходинки, які облюбували наглі мавпи.

DSCF1149 Panorama

Біля гори стоїть 43 метрова золота статуя бога Муругана (другий син Шиви). Всередині діючий індуїстський храм, 2 великі зали.

DSCF1207 Panorama
DSCF1168

Зараз тут було чисто та малолюдно. Під час свят, кажуть, що навпаки.

Іще декілька фото міста…

DSCF1235 Panorama

Зелена частина міста.

DSC_6663
DSC_6666

 Малазійське весілля

Неочікувано ми потрапили на весілля в Малайзії. Наш хост Шаруль запросив нас приєднатися.

DSCF1333

Спочатку пропозиція здалася дивною, хоча ми же знали про традицію азіатів запрошувати усіх на святкування. Для молодих іноземні гості – приємна несподіванка.

DSCF1336
DSCF1338

Святкування проходить декілька годин із 12 до 4 години дня. Періодично приходять нові гості, а старі розходяться. Таким чином на весілля може прийти близько 1000 людей, якщо населений пункт невеликий.

Гості підходять вітати молодих, фотографуються та пригощяються. Грає жива національна музика. Все проходить під накриттям на вулиці.

DSCF1335
DSCF1344

Найцікавіше – це весільне вбрання. Ця пара була в усьому білому. Наречений носив меча і цікавий головний убір.

Ось так пройшов тиждень в Куала Лумпурі. Тут є що подивитися, куди піти, де витратити гроші та як зекономити.

Про автора

Нінель

Творець яскравих фотоспогадів, тревелблогер